#ActualNews

 
 
 

Jeg bruger mange timer ugentligt på research for at holde mig ajourført med fremskridt inden for teknologi, videnskab og global udvikling. Både for at forberede mig til mine foredrag - men også bare fordi jeg ikke kan lade være. Og siden jeg elsker at dele denne viden med andre, lægger jeg det bedste fra min research op på OCOCs Facebook-side.

#ActualNews handler ikke om at ignorere det dårlige. Det handler om aktivt at opsøge de mange håbefulde forbedringer, der hele tiden sker. For de sker. Hele tiden. Og kun sådan kan vi opnå den kritiske optimisme, der skal til, for med god grund at tro på en anderledes og bedre fremtid.

Her er seneste højdepunkter:

 

Oktober 2019


🎭 Se denne deepfake og forstå potentialet!

Om der er noget som helst godt ved deepfakes vil tiden vise. Men at denne teknologi er noget vi alle bør være opmærksomme på, er der ingen tvivl om. Se dette vanvittige klip med Jim Meskinen, der imiterer kendte skuespilleres stemmer, mens hans ansigt forandrer sig på troværdigste vis. (YouTube)

🔹🔺🔸 BONUS: Se også hvordan et kunstmuseum har vækket Salvador Dalí til live til publikums store glæde. Der ligger generelt uhyre tankevækkende forretningsmodeller på lur i denne sfære - skulle det fx være noget med at lease dine kendte bedsteforældre ud posthumt...?

👣 Paralyseret mand styrer exoskelet ved tankens kraft

En 28-årig mand fra Lyon i Frankrig var så uheldig at styrte 12 meter fra en balkon for 4 år siden og få en rygmarvsskade, der paralyserede ham fra skuldrene og ned. Læs her hvordan han har fået indopereret to implantater i hjernen, der gør ham i stand til at styre et robotiseret exoskelet ved tankens kraft. (Guardian)

🌙 Nye måner fundet i kredsløb om Saturn

I et lille skridt i retningen af en fortsat udvidet forståelse for universet og vores kosmologiske kontekst i det hele taget, har astronomer opdaget hele 20 nye måner, der kredser rundt om Saturn. Planeten er nu oppe på hele 82 kendte måner og den overgår hermed Jupiter, der kun – KUN – har 79 måner. (Carnegie Science)

🔹🔺🔸 BONUS: Alle 20 måner skal navngives, så hvis du nogensinde har drømt om at navngive et himmellegeme, er det nu :)

🌓 Solpaneler til nattehimmel under udvikling

I et gennembrud fra Stanford University er forskere er lykkedes med at udvikle en form for omvendt solpanel, der får sin energi fra mørke ved brug af et fænomen der kaldes radiative sky cooling. (Intelligent Living)

🧬 Splinterny strålebehandling taget i brug

Herlev Hospital er det allerførste i hele verden, der har taget en splinterny strålebehandling i brug, hvor man bruger kunstig intelligens til daglige scanninger af patienter og udregning kræftknuders placering i forhold til organerne, så man rammer sygdommen og ikke det raske væv i kroppen. (DR)

🐄 Kødfrit kød produceret i kredsløb om Jorden

Det er lykkedes at bio-printe levende muskelvæv fra kvæg, en proces der normalt foregår indeni en kos krop - bare 399 km. over Jordens overflade i et laboratorium der er i kredsløb om planeten. Velkommen til 2019 - og bevægelsen langt væk fra kødindustri som vi kender den! (Guardian)

🔹🔺🔸 BONUS: KFC lancerede for nyligt kyllingefri kylling, mens Burger King er i fuld gang med at udrulle den kødfrie Whopper i hele USA.

🌾 Tørkeresistent byg

Forskere har identificeret det ene specifikke gen ud af i alt 39.000 gener i byg, der er ansvarlig for modstandsdygtighed over for tørke. Genet hedder HvMYB1, og det er et vigtigt skridt i retningen af at sikre, at fremtidens afgrøder kan overleve de klimaforandringer, der tilsyneladende er på vej. (Guardian)

🔹🔺🔸 BONUS: Hvis du tilfældigvis ikke kender forskellen på kornsorter kan du blive klogere på dem her.

🧫 Fantastisk fremskridt inden for hudkræft

#ActualNews: For bare 10 år siden var fremskreden hudkræft uhelbredelig og kun 1 ud af 20 overlevede sygdommen. Men der er sket fantastiske fremskridt inden for behandling med immunterapi, og sandsynligheden for overlevelse er steget til over 50%. (BBC)

🔹🔺🔸 BONUS: Som tidligere beskrevet på OCOC har behandlingen også medført fantastiske resultater inden for leukæmi. Læs om immunterapi i det hele taget her.

♻ Halvering af plastik i Unilever

Den gigantiske industrikoncern Unilever bruger omkring 700.000 tons plastik årligt, men har nu meldt sig ind i klimakampen (og håber på flere kunder blandt miljøbevidste unge) ved at love en reduktion af plastik på 50% frem mod 2025. (Guardian)

🔹🔺🔸 BONUS: Det er super fint og dybt nødvendigt, at industrigiganter i stigende grad tager ansvar og del i klimakampen - men det er endnu mere fortrøstningsfuldt at se fx EU og Indien komme banen.

🐟 Fremskridt inden for opsamling af plast i verdenshavene

Der er fuld fart på et af verdens førende og mest storstilede initiativer til opsamling af plastik i verdenshavene. The Ocean Cleanup har annonceret, at man til trods for omfattende modgang i forbindelse med System 001 og System 001/B ufortrødent fortsætter med design og implementering af System 002. Vanvittig spændende - og sejt! (Interesting Engineering)

🛠 Ny lovgivning om right to repair i EU

EU indført lovgivning, der kræver fra producenterne af elektronik og hårde hvidevarer, at de skal skrue op for kvaliteten så deres produkter ikke går i stykker for hurtigt - og at hvis de gør, så skal forbrugerne kunne reparere dem i stedet for at købe nye. Det kaldes for right to repair, og EU anslår, at det vil medføre en energireduktion op mod 2030 svarende til hvad hele Danmark bruger på et år. (Dezeen)

🔹🔺🔸 BONUS: Bevægelsen for right to repair har været i gang længe, og den nylige lancering af Microsofts Surface Laptop 3 tyder på, at forbrugerpresset virker.

👽 Gisninger om liv på Mars

Der er kommet interessante udtalelser fra NASAs forskningsdirektør, som forventer banebrydende opdagelser inden for få år. Spørgsmålet er, om vi mennesker er klar til acceptere liv i det ydre rum? (Independent)

😵 Quantum supremacy opnået??

Der er lækket en rapport fra et samarbejde mellem Google og Nasa, hvor de påstår at have opnået såkaldt kvante-overlegenhed: De har en udviklet en computer, der har foretaget en beregning på 200 sekunder, som ville tage enhver eksisterende supercomputer 10.000 år! (Economist)

🔹🔺🔸 BONUS: Det sker i en tid, hvor investeringer i kvanteteknologier er i himmelflugt. Men hvad er quantum supremacy egentlig? Og hvordan fungerer en kvantecomputer overhovedet?


 

September 2019


🚗 Slut med forbrændingsmotor?

Daimler-koncernen, der bl.a. står bag Mercedes-Benz-mærket og regnes for i sin tid at have opfundet forbrændingsmotoren, har erklæret at de hermed indstiller udviklingen af nye benzin- og dieselmotorer, for i stedet at gå all-in på elbiler. (Electrek)

🔹🔺🔸 BONUS: Daimler er ikke første producent til at tage afstand fra forbrændingsmotoren, VW kom med lignenden erklæring for snart et år siden. Læs også hvordan Ford har udviklet en elbil, der kan trække et helt godstog fyldt med elbiler, og hvordan Tesla eftersigende har et splinternyt batteri i pipeline, der har 4.000 cyklusser i sig og kan holde op mod 1.6 millioner kilometer (fordobling af nuværende kapacitet).

🤖 Denne robot er (sikkert) bedre til parkour end dig

Boston Dynamics har udgivet en ny video med verdens velsagtens post child nummer 1, når det kommer til robotteknologi: Robotten Atlas. Som altid er det vældig tankevækkende at se den ca. 80 kg tunge robot udøve noget som helst på egen hånd - og i særdeleshed parkour. (Boston Dynamics)

🔹🔺🔸 BONUS: Boston Dynamics har i samme ombæring lanceret deres hyper-futuristiske og mere animalsk udseende Spot-robot, der er verdens første af sin art i kommerciel produktion (den kommer eftersigende til at koste det samme som en luksusbil, og virksomheden er vældig kræsne med hvem de sælger til) .

✋ Californien bandlyser private fængsler

USA har siden 1960’erne haft en sideløbende, profitdrevet fængselssektor, som måske/måske ikke har været udslagsgivende for det faktum, at landet med 655 indsatte per 100.000 indbyggere har verdensrekord i indespærring af folk. Californien har som den seneste stat i USA vedtaget et lovforslag om at forbyde private fængsler. (The Guardian)

🔹🔺🔸 BONUS: De næste to lande på listen over flest indespærringer i verden er El Salvador og Turkmenistan (hhv. 604 og 552 indsatte pr. 100.000 indbyggere).

🏦 130 banker vil redde verden

130 banker der tilsammen er gode for $47 trillioner (47 millioner x 1 million 👍) har i samarbejde med FN underskrevet en erklæring, der forpligter dem til at afstemme deres forretningsstrategier med hensigterne i hhv. Parisaftalen og FNs 17 Verdensmål. (UN Environment)

🔹🔺🔸 BONUS: At tiden er inde til ansvarlig bankvirksomhed, er relativt indlysende. Om bankerne, samfundets legemliggørelse af profitmaksimerende mentalitet, reelt er parate til at lade altruisme trumfe profit er mindre indlysende. I mellemtiden lover danske pensionskasser nu at investere hele 350 milliarder kroner i grøn omstilling frem mod 2030.

⏰ Forskere har gjort forsøgspersoner 2,5 år yngre

Et forskerhold i Californien er lykkedes med at skrue ni menneskers biologiske alder tilbage, og gjort dem 2,5 år yngre. Resultatet er kommet bag på alle, da hensigten med forsøget egentlig var noget helt andet. (Nature)

🌳 90.000 km2 ny skov i EU

Skovarealet i EU er vokset med ca. 90.000 km2 siden 1990. Det er et samlet område på størrelse med Portugal, og selvom det er en ringe trøst i disse tider med omfattende skovbrande i Amazonas, er det netop disse slags ”detaljer” og ”fodnotehistorier”, der er værd at bemærke og fejre. (Economist)

🔹🔺🔸 BONUS: NASA påstår, at der faktisk afbrændes 25% mindre skovareal i verden her i 2019, end der gjorde tilbage i 2003. Og apropos skovbrande, så kan noget tyde på at de forfærdelige skovbrande i Californien sidste år måske har rykket noget i den amerikanske befolkning, der pludselig har langt mere fokus på klima end nogensinde før.

🤒 Ny kur mod multiresistent tuberkulose

Over 1 million mennesker dør årligt af tuberkulose (jeps, i 2019). Læs her, hvordan et splinternyt, non-profit medikament designet mod den særligt aggressive og multiresistente tuberkulosetype XDR-TB flipper sandsynligheden fra 80% for død til 90% for liv. (New York Times)

🔹🔺🔸 BONUS: Læs også om den nye vaccine imod ebola, der tilsyneladende har en succesrate på op mod 97.5%.

🔭 James Webb Rumteleskop samlet for første gang

Mange er måske efterhånden bekendte med det hidtil førende rumteleskop Hubble og dets mange bedrifter - men vidste du, at Hubble er hele 29 år gammelt og teknologisk set stammer fra samme æra som denne her tingest? Næste generation rumteleskop, James Webb Space Telescope, er næsten 3 gange så stort som Hubble, og det har været på vej længe, plaget af forsinkelser og budgetoverskridelser. Men nu er det for første gang samlet til ét helt stykke, og opsendelsen i 2021 er kommet et vigtigt skridt nærmere. (NASA)

🔹🔺🔸 BONUS: Hubble-teleskopet har netop for første gang nogensinde opdaget vand på en fremmed planet.

🤔 Elektronisk hud til bioniske proteser

Foruden at man efterhånden kan få digitale proteser der på en måde styres ved tankens kraft, er der i stigende grad forsøg med at give disse proteser en elektronisk overflade, der ikke bare gør folk i stand til at gribe om ting – men også mærke hvad de faktisk griber om. Se her en video om elektronisk hud til bioniske proteser. (Freethink)

🧬 Gennembrud inden for teleoperation

En læge i Indien har foretaget 5 mindre succesfulde hjerteoperationer, på patienter der var 32 kilometer væk. Det kaldes for teleoperation, hvor læger kan fjernstyre kirurgiske robotter på afstand, og det kan fuldstændig ændre reglerne for hvordan sundhedssystemet fungerer, hvis vi begynder at kunne modtage behandling, uden at lægen faktisk er til stede. (ZDNet)

🔹🔺🔸 BONUS: Du kan på en måde læse lidt om teleoperation i børnebogen Folkes Fremtidsrejser, som jeg udgav tidligere i år. Her bruger en supersygeplejerske hologramhandsker og en flyvende dronedims til at hjælpe folk i verden, lige meget hvor de er 😊

👁 Banebrydende behandling genopretter syn

I England har en 44-årig mand fået genoprettet synet på højre øje, efter han for over 25 år siden var udsat for et syreangreb. Det er en banebrydende stamcellebehandling der har gjort operationen mulig, og det er aldrig før sket i Storbritannien. (BBC)

🦷 Emalje kan nu heale sig selv

Forskere har udviklet en ny form for gel, der er i stand til at reparere det hårdeste og stærkest mineraliserede væv menneskekroppen - nemlig emaljen på dine tænder. Det kan betyde at vi engang i den nære fremtid kan heale vores tænder i stedet for at fylde dem med dyre, dyre, trælse fyldninger. Velkommen til verden, kære gel! (Science Alert)

🥊💪 Vestager vs. Techgiganter (round 2)

Margrethe Vestager har skabt sig et besunget isdronningery i det internationale samfund, som medløbende navlepolitikere kun drømmer om. I en tid hvor der drives rovdrift på vores digitale færden har hun nemlig udfordret verdens mest magthavende virksomheder, a.k.a G-MAFIA (Google, Microsoft, Amazon.com, Facebook, IBM, Apple), og det er der virkelig brug for. Nu er hun tilbage i en ny rolle med langt mere ansvar og nye beføjelser.

🔹🔺🔸 BONUS: Tristan Harris er tidligere designer og udvikler ved Google, men har siden 2015 råbt vagt i gevær. Se her, hvordan han forklarer det amerikanske senat at sociale medier er designet til at gøre dig afhængig.

🍗 Kyllingefri kylling, anyone?

Der var kø langt ud på gaden og udsolgt på få timer, da KFC for nyligt lancerede kyllingefri kylling. Det tyder på, at vi har nået et magisk skæringspunkt mellem kvaliteten af kødfrit kød og den brede befolknings villighed til at ændre kostvaner. (Engadget)

🔹🔺🔸 BONUS: Burger King er i fuld gang med at lancere kødfrie burgere fra Impossible Foods i samtlige 7.200 restauranter på tværs af USA.

💊 MDMA mod depression og PTSD

Fantastiske fremskridt inden for kliniske forsøg med MDMA som supplement til klassisk psykoterapi viser, at PTSD kureres i op mod 68% af patienter (mod 23% i kontrolgruppen). (Scientific American)

🔹🔺🔸 BONUS: Der er ligeledes dybt imponerende gennembrud inden for behandling mod PTSD og depression med hhv. ketamin og psilocybin.

🦠 Gennembrud inden for behandling af leukæmi

I et mageløst og længe ventet gennembrud er 12 ud af 14 patienter med særlig form for uhelbredelig leukæmi blevet erklæret kræftfrie efter 3 måneders behandling - mens 5 af dem er decideret helbredt. Forsøgene har stået på siden 2016, men resultaterne er først nu endegyldigt publiceret. (Independent)

🦒 Regulering på girafhandel

Antallet af giraffer i verden er faldet med 40% de sidste 30 år, så det er på vældig høje tid, at der nu for første gang kommer international regulering på handel med hvad som helst giraf. (Ecowatch)

🔹🔺🔸 BONUS: Vores egen regering har med fødevareministeren i spidsen opkøbt landets 4 sidste cirkuselefanter med henblik på at sætte dem fri (i zoo...) og derefter fremsætte forslag mod komplet forbud af vilde dyr i cirkus (ligesom 40 andre lande allerede har gjort).

🗑 Forbud mod engangsplast i Indien

Verden står over for abnorme udfordringer i forbindelse med plastikforurening, og det er et kæmpe fremskridt, at giganationer som fx Indien nedlægger forbud mod engangsplast for en befolkning på over 1.3 milliarder mennesker! Lad endelig ikke dette bagatellisere din egen, private indsats - hvis du sorterer derhjemme, er du bestemt også en champ 💪🏆👍 (Reuters)


 

August 2019


✌️ Real-time Google Translate til tegnsprog

I et mindre gennembrud inden for machine learning er man kommet skridtet nærmere en slags Google Translate til tegnsprog. (TechCrunch)

🔹🔺🔸 BONUS: Spørgsmålet er, hvad der kommer først: En realtime google translate til tegnsprog eller en kur mod døvhed?

🔬 Forskere har udviklet 10 atomer tyk isolering

Forskere på Standford University har udviklet en særlig isolering til varmesensitive komponenter i elektroniske devices, der er 10 atomer tykt. Det kan i fremtiden både skærme lamselårene fra varme laptops og forhindre overophedede batterier i at eksplodere ubelejligt. Frem for alt repræsenterer det dog netop den form for bittesmå teknologiske fremskridt, der gradvist gør os i stand til at opnå det uopnåelige. (Machine Design)

😊 Optimisme forlænger livet

Nye studier viser at man lever længere, når bare man ser lyst på tingene. Optimisme fører 10-15% længere levealder med sig, og øger sandsynligheden for at blive 85 med op mod 70%. Som gode gamle Einstein sagde det, "I'd rather be an optimist and a fool than a pessimist and right". (Independent)

💸👁 Lovgivning om ansigtsgenkendelse

EU er begyndt at røre på sig med hensyn til lovgivning omkring ansigtsgenkendelse, hvilket er rigtig, rigtig godt. Vi bevæger os nemlig hastigt ud på totalt ukendt farvand, hvor private virksomheder glædeligt sælger viden om vores fysiske færden til højestbydende. (Al-Jazeera)

🚨🤓 Nyt fra kvantemekanikken

Forskere er lykkedes med at kvante-teleportere ikke bare en qubit (noget der kan være 0 og 1 på samme tid) men en qutrit (noget der kan være 0 og 1 og 2 på samme tid). Gennembruddet er svært at begribe, men vil på længere sigt kunne føre til kvantekommunikation og et splinternyt internet. (Mashable)

⚡️🚜⚡️ Kæmpelastvogn skal aldrig lades op

Verdens største, eldrevne køretøj kører rundt i en mine i Schweiz. Den vejer 45 tons og kan have yderligere 65 tons på ryggen. Men i modsætning til sine forældede slægtninge, der bruger op mod 80.000 liter diesel årligt, genererer denne her så meget energi under nedbremsning, at den ikke en gang behøver at bliver ladet. (Green Car Reports)

🔮👽 Radiosignaler fra det ydre rum

Der sker fantastiske opdagelser inden for astronomi disse år. Bl.a. er man nu oppe på hele 10 tilbagevendende radiosignaler fra det ydre rum, uden den mindste anelse om hvor de kommer fra. (Science Alert)

🔹🔺🔸 BONUS: Amerikanske jægerpiloter er begyndt at stå frem med historier om UFO'er + kæmpe gennembrud tidligere i år, da man for første gang nogensinde tog et billede af et sort hul.

🦠 Kræftceller forvandlet til harmløst fedt

Forskere i Schweiz er lykkedes med at afvæbne særligt aggressive brystkræftceller ved at transformere dem til fedt. Forsøget blev gennemført indeni mus men på menneskeceller, hvorfor der er forhåbninger om snarlige kliniske forsøg. (Science Alert)

♻️ Betal for transport med affald

Tre stationer i Rom eksperimenterer nu med at veksle plastikflasker til metrobilletter. (Green Matters)

🔹🔺🔸 BONUS: Indonesien eksperimenterer med en lignende løsning på visse busruter og i Rusland kunne man på et tidspunkt købe en metrobillet for 30 squats.

🤰 Mini-sensor vil forhindre dødfødsler

Op mod en tredjedel af verdens 2.6 millioner årlige dødfødsler forekommer under (rent lægeligt) ikke-komplicerede forhold. I mange tilfælde handler det om at registrere manglende hjerteslag i tide og søge læge.

Det er netop hvad forskerne bag denne bærbare mini-sensor vil hjælpe med: Sensoren er en 5mm. stor, omvendt seismograf (jordskælvsdetektor), der isolerer vibrationer fra fosteret og kun advarer, når der ikke er rystelser. (Stevens Institute of Technology)

Fagforening opfordrer 2 millioner medlemmer til klimastrejke

Formanden for Tysklands andenstørste fagforening, ver.di, har opfordret samtlige 2 millioner medlemmer til at droppe arbejdet, hvis de kan, og strejke for klimaet den 20. september 2019. (Berlingske)

♨️ Wearable airconditioning

Der skønnes at være 1.2 milliarder ineffektive airconditionanlæg i verden. Tilsammen udleder de så meget CO2, at de på mest forrykte vis øger den globale opvarmning, og på den måde skaber behov for endnu mere airconditioning, der så skaber mere global opvarmning…

Men hvad hvis fx et armbånd kunne holde dig kølig på en alt for varm sommerdag? Wearable airconditioning gør netop dét. Der et helt felt, der beskæftiger sig med nedkøling af individer i stedet for hele bygninger. (Fast Company)

🙋‍♂️ "In a weird way, it's kind of a good time to be paralyzed"

Tjek denne fascinerende video om en paralyseret mand, der tilbagelægger marathondistancer ved hjælp af et robotiseret exoskellet. (Freethink)

🔹🔺🔸 BONUS: I 2016 lykkedes det forskere at få en paralyseret abe til at gå ved hjælp af et implantat i hjernen, og i 2018 gik en paralyseret mand en fodboldbanelængde ved hjælp af elektriske impulser i rygraden.

🎥 2000 år gammel gåde løst!

En mexikansk fysiker har udviklet en vanvittig formel, der løser en 2.000 år gammel gåde som bl.a. selveste Isaac Newton fandt uløselig.

Det handler om hvordan buet glas bøjer lysstråler og formlen vil formentlig føre til billigere og bedre linser i alt fra din næste smartphone til videnskabelige teleskoper og mikroskoper. (Gizmodo)

👂Mulig kur mod døvhed på vej i USA

Ny forskning på amerikansk universitetshospital har identificeret to specifikke proteiner, som er ansvarlige for produktion af de små hørehår i det indre øre, der gør hørelse muligt. Med opdagelsen føler forskerne sig et skridt nærmere helbredelse af døvhed og uoprettelige høreskader. (Johns Hopkins)

🦸‍♂️ hoverboard over Den Engelske Kanal

Opfinderen af det vanddrevne 'flyboard' har også udviklet et funktionelt, jetdrevet hoverboard, som han nu har krydset Den Engelske Kanal på (efter at have tech-charmet hele verden med sin opvisning til fransk millitærparade OG efter at være styrtet i vandet på sit første forsøg den 25. juli. (New Atlas)


 

Juli 2019


🚂🚀 Hyperloop i Saudi-Arabien

Verdens længste Hyperloop-testbane er annonceret i Saudi-Arabien, der vil bygge en 35km lang bane i samarbejde med Virgin. Hvis transportteknologien en dag etableres rigtigt vil man kunne komme fra Riyadh til Jeddah på 76 minutter - en strækning der tager 10 timer idag. (New Atlas)

🐮🌱 Finsk startup skaber mad af luft

Det finske startup Solar Foods er lykkedes med at realisere NASAs vision om at fremstille fødevarer ud af den CO2, der er i luften. Proteinpulveret ligner hvedemel i både smag og form, og kan på længere sigt fx bruges i de hyperpopulære burgere af plantebaseret ’kød’. (Big Think)

👁👁 Blink-blink for zoom

Forskere i USA har udviklet en kontaktlinse, der kan aflæse elektriske impulser i menneskeøjet og således fx zoome, når man blinker to gange i træk. Der er stadig langt til praktisk anvendelse, men realiseringen af science fiction er i fuld gang. (Independent)

💧 Ferskvandshav under Atlanterhavet

Der er fundet et knap 3000 kvadratkilometer stort reservoir af en slags ferskvand under havet ud for den amerikanske kyst. Hvis denne type depoter findes andre steder i verden også er vi måske ikke så presset på drikkevand som frygtet. (LiveScience)

👟 Adidas udfordrer tøjindustrien

I et nyt, grønt angreb på modeindustrien har Adidas sat sig for at producere tøj og sko fra 100% genbrugsplast fra 2024. Med et årligt salg på over 900 millioner genstande der hver især består af op mod 50% polyester, er det et vigtigt skridt i den rigtige retning for industriens tredjestørste producent. Læs også her hvad den øvrige industri pusler med af bæredygtige tiltag. (Forbes)

⚡️🚗⚡️ Eldrevet Ford trækker godstog

I et eksempel på noget der minder om omvendt psykologi har Tesla presset Ford til også at udvikle en eldrevet pickup - og skrælle skrælle machofinger, for Fords version kan trække meget, MEGET mere end nogen elbil nogensinde før! Sådan kan vi håbe samtlige industrier vil gøre hinanden grønne 🖤🔜💚😊 (Engadget)

💰 Korrupte magthavere smidt på porten

Der foregår et storstilet eksperiment i Ukraine disse måneder, hvor befolkningen på demokratisk vis har udskiftet den rådne og korrupte politiske elite til fordel for en uerfaren, ung gruppe mennesker, der tilsyneladende på ægte vis går op i nationens ve og vel. (Politiken)

♻️ Nok vindenergi til 2 x Skotland

I løbet af de første 6 måneder af 2019 har vindmøllerne i Skotland genereret mere end dobbelt så meget energi, som landet bruger på et helt år. Dette er et vink med en kæmpe vindmøllevinge om at vedvarende energi er på rette vej. (Independent)

🏨 Marriott forbyder sugerør

Verdens største hotelkæde, Marriott, tilslutter sig bevægelsen imod engangsplast og bandlyser plastiksugerør i samtlige 6.500 hoteller fra og med juli 2019. (Reuters)

🐘🦏 Elefanter og næsehorn på vej tilbage i Tanzania

Næsehornsbestanden i Tanzania var faretruende lav i 2015, helt nede på bare 15 næsehorn 🦏 Men takket være effektive antikrybskyttestrategier - og bl.a. anholdelsen af den berygtede 'Elfenbensdronning' tilbage i februar - er bestanden oppe på hele 167 idag. (Independent)

🚢🌱 Eldrevet krydstogtskib i Arktis

Magelige opdagelsesrejsende kan nu opleve Arktis på verdens første, delvist eldrevne krydstogtskib, der udleder 20% mindre CO2 og kan sejle 18-20 dage uden opladning. (Reuters)

🤑 Slut med fossile investeringer i EU

Den Europæiske Investeringsbank, EIB, har udmeldt at den vil indstille samtlige investeringer i fossile brændstoffer inden udgangen af 2020 for at afstemme sin kommercielle strategi med EUs klimamål.

🌴🌳 Etiopien har plantet over 350 million træer….!? (næppe)

I en tilsyneladende ubegribelig verdensrekord er Etiopien lykkedes med at plante over 350 millioner træer på bare 12 timer! Mange megamedier har trykt historien, men ingen skriver hvordan Etiopien lykkedes med det, hvorfor der er grund til skepsis. Ikke desto mindre er det glædeligt, at der er så meget fokus på genplantning af skov. (New York Times)

 

Tak fordi du læste med!

 
 
Navn *
Navn