#ActualNews

 
 
 

Jeg bruger mange timer ugentligt på research for at holde mig ajourført med fremskridt inden for teknologi, videnskab og global udvikling. Både for at forberede mig til mine foredrag - men også bare fordi jeg ikke kan lade være. Og siden jeg elsker at dele denne viden med andre, lægger jeg det bedste fra min research op på OCOCs Facebook-side.

#ActualNews handler ikke om at ignorere det dårlige. Det handler om aktivt at opsøge de mange håbefulde forbedringer, der hele tiden sker. For de sker. Hele tiden. Og kun sådan kan vi opnå den kritiske optimisme, der skal til, for med god grund at tro på en anderledes og bedre fremtid.

Her er seneste højdepunkter:

 

September 2019


🔭 James Webb Rumteleskop samlet for første gang

Mange er måske efterhånden bekendte med det hidtil førende rumteleskop Hubble og dets mange bedrifter - men vidste du, at Hubble er hele 29 år gammelt og teknologisk set stammer fra samme æra som denne her tingest? Næste generation rumteleskop, James Webb Space Telescope, er næsten 3 gange så stort som Hubble, og det har været på vej længe, plaget af forsinkelser og budgetoverskridelser. Men nu er det for første gang samlet til ét helt stykke, og opsendelsen i 2021 er kommet et vigtigt skridt nærmere. (NASA)

🔹🔺🔸 BONUS: Hubble-teleskopet har netop for første gang nogensinde opdaget vand på en fremmed planet.


🤔 Elektronisk hud til bioniske proteser

Foruden at man efterhånden kan få digitale proteser der på en måde styres ved tankens kraft, er der i stigende grad forsøg med at give disse proteser en elektronisk overflade, der ikke bare gør folk i stand til at gribe om ting – men også mærke hvad de faktisk griber om. Se her en video om elektronisk hud til bioniske proteser. (Freethink)


🧬 Gennembrud inden for teleoperation

En læge i Indien har foretaget 5 mindre succesfulde hjerteoperationer, på patienter der var 32 kilometer væk. Det kaldes for teleoperation, hvor læger kan fjernstyre kirurgiske robotter på afstand, og det kan fuldstændig ændre reglerne for hvordan sundhedssystemet fungerer, hvis vi begynder at kunne modtage behandling, uden at lægen faktisk er til stede. (ZDNet)

🔹🔺🔸 BONUS: Du kan på en måde læse lidt om teleoperation i børnebogen Folkes Fremtidsrejser, som jeg udgav tidligere i år. Her bruger en supersygeplejerske hologramhandsker og en flyvende dronedims til at hjælpe folk i verden, lige meget hvor de er 😊


👁 Banebrydende behandling genopretter syn

I England har en 44-årig mand fået genoprettet synet på højre øje, efter han for over 25 år siden var udsat for et syreangreb. Det er en banebrydende stamcellebehandling der har gjort operationen mulig, og det er aldrig før sket i Storbritannien. (BBC)


🦷 Emalje kan nu heale sig selv

Forskere har udviklet en ny form for gel, der er i stand til at reparere det hårdeste og stærkest mineraliserede væv menneskekroppen - nemlig emaljen på dine tænder. Det kan betyde at vi engang i den nære fremtid kan heale vores tænder i stedet for at fylde dem med dyre, dyre, trælse fyldninger. Velkommen til verden, kære gel! (Science Alert)


🥊💪 Vestager vs. Techgiganter (round 2)

Margrethe Vestager har skabt sig et besunget isdronningery i det internationale samfund, som medløbende navlepolitikere kun drømmer om. I en tid hvor der drives rovdrift på vores digitale færden har hun nemlig udfordret verdens mest magthavende virksomheder, a.k.a G-MAFIA (Google, Microsoft, Amazon.com, Facebook, IBM, Apple), og det er der virkelig brug for. Nu er hun tilbage i en ny rolle med langt mere ansvar og nye beføjelser.

🔹🔺🔸 BONUS: Tristan Harris er tidligere designer og udvikler ved Google, men har siden 2015 råbt vagt i gevær. Se her, hvordan han forklarer det amerikanske senat at sociale medier er designet til at gøre dig afhængig.


🍗 Kyllingefri kylling, anyone?

Der var kø langt ud på gaden og udsolgt på få timer, da KFC for nyligt lancerede kyllingefri kylling. Det tyder på, at vi har nået et magisk skæringspunkt mellem kvaliteten af kødfrit kød og den brede befolknings villighed til at ændre kostvaner. (Engadget)

🔹🔺🔸 BONUS: Burger King er i fuld gang med at lancere kødfrie burgere fra Impossible Foods i samtlige 7.200 restauranter på tværs af USA.


💊 MDMA mod depression og PTSD

Fantastiske fremskridt inden for kliniske forsøg med MDMA som supplement til klassisk psykoterapi viser, at PTSD kureres i op mod 68% af patienter (mod 23% i kontrolgruppen). (Scientific American)

🔹🔺🔸 BONUS: Der er ligeledes dybt imponerende gennembrud inden for behandling mod PTSD og depression med hhv. ketamin og psilocybin.


🦠 Gennembrud inden for behandling af leukæmi

I et mageløst og længe ventet gennembrud er 12 ud af 14 patienter med særlig form for uhelbredelig leukæmi blevet erklæret kræftfrie efter 3 måneders behandling - mens 5 af dem er decideret helbredt. Forsøgene har stået på siden 2016, men resultaterne er først nu endegyldigt publiceret. (Independent)


🦒 Regulering på girafhandel

Antallet af giraffer i verden er faldet med 40% de sidste 30 år, så det er på vældig høje tid, at der nu for første gang kommer international regulering på handel med hvad som helst giraf. (Ecowatch)

🔹🔺🔸 BONUS: Vores egen regering har med fødevareministeren i spidsen opkøbt landets 4 sidste cirkuselefanter med henblik på at sætte dem fri (i zoo...) og derefter fremsætte forslag mod komplet forbud af vilde dyr i cirkus (ligesom 40 andre lande allerede har gjort).


🗑 Forbud mod engangsplast i Indien

Verden står over for abnorme udfordringer i forbindelse med plastikforurening, og det er et kæmpe fremskridt, at giganationer som fx Indien nedlægger forbud mod engangsplast for en befolkning på over 1.3 milliarder mennesker! Lad endelig ikke dette bagatellisere din egen, private indsats - hvis du sorterer derhjemme, er du bestemt også en champ 💪🏆👍 (Reuters)


 

August 2019


✌️ Real-time Google Translate til tegnsprog

I et mindre gennembrud inden for machine learning er man kommet skridtet nærmere en slags Google Translate til tegnsprog. (TechCrunch)

🔹🔺🔸 BONUS: Spørgsmålet er, hvad der kommer først: En realtime google translate til tegnsprog eller en kur mod døvhed?


🔬 Forskere har udviklet 10 atomer tyk isolering

Forskere på Standford University har udviklet en særlig isolering til varmesensitive komponenter i elektroniske devices, der er 10 atomer tykt. Det kan i fremtiden både skærme lamselårene fra varme laptops og forhindre overophedede batterier i at eksplodere ubelejligt. Frem for alt repræsenterer det dog netop den form for bittesmå teknologiske fremskridt, der gradvist gør os i stand til at opnå det uopnåelige. (Machine Design)


😊 Optimisme forlænger livet

Nye studier viser at man lever længere, når bare man ser lyst på tingene. Optimisme fører 10-15% længere levealder med sig, og øger sandsynligheden for at blive 85 med op mod 70%. Som gode gamle Einstein sagde det, "I'd rather be an optimist and a fool than a pessimist and right". (Independent)


💸👁 Lovgivning om ansigtsgenkendelse

EU er begyndt at røre på sig med hensyn til lovgivning omkring ansigtsgenkendelse, hvilket er rigtig, rigtig godt. Vi bevæger os nemlig hastigt ud på totalt ukendt farvand, hvor private virksomheder glædeligt sælger viden om vores fysiske færden til højestbydende. (Al-Jazeera)


🚨🤓 Nyt fra kvantemekanikken

Forskere er lykkedes med at kvante-teleportere ikke bare en qubit (noget der kan være 0 og 1 på samme tid) men en qutrit (noget der kan være 0 og 1 og 2 på samme tid). Gennembruddet er svært at begribe, men vil på længere sigt kunne føre til kvantekommunikation og et splinternyt internet. (Mashable)


⚡️🚜⚡️ Kæmpelastvogn skal aldrig lades op

Verdens største, eldrevne køretøj kører rundt i en mine i Schweiz. Den vejer 45 tons og kan have yderligere 65 tons på ryggen. Men i modsætning til sine forældede slægtninge, der bruger op mod 80.000 liter diesel årligt, genererer denne her så meget energi under nedbremsning, at den ikke en gang behøver at bliver ladet. (Green Car Reports)


🔮👽 Radiosignaler fra det ydre rum

Der sker fantastiske opdagelser inden for astronomi disse år. Bl.a. er man nu oppe på hele 10 tilbagevendende radiosignaler fra det ydre rum, uden den mindste anelse om hvor de kommer fra. (Science Alert)

🔹🔺🔸 BONUS: Amerikanske jægerpiloter er begyndt at stå frem med historier om UFO'er + kæmpe gennembrud tidligere i år, da man for første gang nogensinde tog et billede af et sort hul.


🦠 Kræftceller forvandlet til harmløst fedt

Forskere i Schweiz er lykkedes med at afvæbne særligt aggressive brystkræftceller ved at transformere dem til fedt. Forsøget blev gennemført indeni mus men på menneskeceller, hvorfor der er forhåbninger om snarlige kliniske forsøg. (Science Alert)


♻️ Betal for transport med affald

Tre stationer i Rom eksperimenterer nu med at veksle plastikflasker til metrobilletter. (Green Matters)

🔹🔺🔸 BONUS: Indonesien eksperimenterer med en lignende løsning på visse busruter og i Rusland kunne man på et tidspunkt købe en metrobillet for 30 squats.


🤰 Mini-sensor vil forhindre dødfødsler

Op mod en tredjedel af verdens 2.6 millioner årlige dødfødsler forekommer under (rent lægeligt) ikke-komplicerede forhold. I mange tilfælde handler det om at registrere manglende hjerteslag i tide og søge læge.

Det er netop hvad forskerne bag denne bærbare mini-sensor vil hjælpe med: Sensoren er en 5mm. stor, omvendt seismograf (jordskælvsdetektor), der isolerer vibrationer fra fosteret og kun advarer, når der ikke er rystelser. (Stevens Institute of Technology)


Fagforening opfordrer 2 millioner medlemmer til klimastrejke

Formanden for Tysklands andenstørste fagforening, ver.di, har opfordret samtlige 2 millioner medlemmer til at droppe arbejdet, hvis de kan, og strejke for klimaet den 20. september 2019. (Berlingske)


♨️ Wearable airconditioning

Der skønnes at være 1.2 milliarder ineffektive airconditionanlæg i verden. Tilsammen udleder de så meget CO2, at de på mest forrykte vis øger den globale opvarmning, og på den måde skaber behov for endnu mere airconditioning, der så skaber mere global opvarmning…

Men hvad hvis fx et armbånd kunne holde dig kølig på en alt for varm sommerdag? Wearable airconditioning gør netop dét. Der et helt felt, der beskæftiger sig med nedkøling af individer i stedet for hele bygninger. (Fast Company)


🙋‍♂️ "In a weird way, it's kind of a good time to be paralyzed"

Tjek denne fascinerende video om en paralyseret mand, der tilbagelægger marathondistancer ved hjælp af et robotiseret exoskellet. (Freethink)

🔹🔺🔸 BONUS: I 2016 lykkedes det forskere at få en paralyseret abe til at gå ved hjælp af et implantat i hjernen, og i 2018 gik en paralyseret mand en fodboldbanelængde ved hjælp af elektriske impulser i rygraden.


🎥 2000 år gammel gåde løst!

En mexikansk fysiker har udviklet en vanvittig formel, der løser en 2.000 år gammel gåde som bl.a. selveste Isaac Newton fandt uløselig.

Det handler om hvordan buet glas bøjer lysstråler og formlen vil formentlig føre til billigere og bedre linser i alt fra din næste smartphone til videnskabelige teleskoper og mikroskoper. (Gizmodo)


👂Mulig kur mod døvhed på vej i USA

Ny forskning på amerikansk universitetshospital har identificeret to specifikke proteiner, som er ansvarlige for produktion af de små hørehår i det indre øre, der gør hørelse muligt. Med opdagelsen føler forskerne sig et skridt nærmere helbredelse af døvhed og uoprettelige høreskader. (Johns Hopkins)


🦸‍♂️ hoverboard over Den Engelske Kanal

Opfinderen af det vanddrevne 'flyboard' har også udviklet et funktionelt, jetdrevet hoverboard, som han nu har krydset Den Engelske Kanal på (efter at have tech-charmet hele verden med sin opvisning til fransk millitærparade OG efter at være styrtet i vandet på sit første forsøg den 25. juli. (New Atlas)


 

Juli 2019


🚂🚀 Hyperloop i Saudi-Arabien

Verdens længste Hyperloop-testbane er annonceret i Saudi-Arabien, der vil bygge en 35km lang bane i samarbejde med Virgin. Hvis transportteknologien en dag etableres rigtigt vil man kunne komme fra Riyadh til Jeddah på 76 minutter - en strækning der tager 10 timer idag. (New Atlas)


🐮🌱 Finsk startup skaber mad af luft

Det finske startup Solar Foods er lykkedes med at realisere NASAs vision om at fremstille fødevarer ud af den CO2, der er i luften. Proteinpulveret ligner hvedemel i både smag og form, og kan på længere sigt fx bruges i de hyperpopulære burgere af plantebaseret ’kød’. (Big Think)


👁👁 Blink-blink for zoom

Forskere i USA har udviklet en kontaktlinse, der kan aflæse elektriske impulser i menneskeøjet og således fx zoome, når man blinker to gange i træk. Der er stadig langt til praktisk anvendelse, men realiseringen af science fiction er i fuld gang. (Independent)


💧 Ferskvandshav under Atlanterhavet

Der er fundet et knap 3000 kvadratkilometer stort reservoir af en slags ferskvand under havet ud for den amerikanske kyst. Hvis denne type depoter findes andre steder i verden også er vi måske ikke så presset på drikkevand som frygtet. (LiveScience)


👟 Adidas udfordrer tøjindustrien

I et nyt, grønt angreb på modeindustrien har Adidas sat sig for at producere tøj og sko fra 100% genbrugsplast fra 2024. Med et årligt salg på over 900 millioner genstande der hver især består af op mod 50% polyester, er det et vigtigt skridt i den rigtige retning for industriens tredjestørste producent. Læs også her hvad den øvrige industri pusler med af bæredygtige tiltag. (Forbes)


⚡️🚗⚡️ Eldrevet Ford trækker godstog

I et eksempel på noget der minder om omvendt psykologi har Tesla presset Ford til også at udvikle en eldrevet pickup - og skrælle skrælle machofinger, for Fords version kan trække meget, MEGET mere end nogen elbil nogensinde før! Sådan kan vi håbe samtlige industrier vil gøre hinanden grønne 🖤🔜💚😊 (Engadget)


💰 Korrupte magthavere smidt på porten

Der foregår et storstilet eksperiment i Ukraine disse måneder, hvor befolkningen på demokratisk vis har udskiftet den rådne og korrupte politiske elite til fordel for en uerfaren, ung gruppe mennesker, der tilsyneladende på ægte vis går op i nationens ve og vel. (Politiken)


♻️ Nok vindenergi til 2 x Skotland

I løbet af de første 6 måneder af 2019 har vindmøllerne i Skotland genereret mere end dobbelt så meget energi, som landet bruger på et helt år. Dette er et vink med en kæmpe vindmøllevinge om at vedvarende energi er på rette vej. (Independent)


🏨 Marriott forbyder sugerør

Verdens største hotelkæde, Marriott, tilslutter sig bevægelsen imod engangsplast og bandlyser plastiksugerør i samtlige 6.500 hoteller fra og med juli 2019. (Reuters)


🐘🦏 Elefanter og næsehorn på vej tilbage i Tanzania

Næsehornsbestanden i Tanzania var faretruende lav i 2015, helt nede på bare 15 næsehorn 🦏 Men takket være effektive antikrybskyttestrategier - og bl.a. anholdelsen af den berygtede 'Elfenbensdronning' tilbage i februar - er bestanden oppe på hele 167 idag. (Independent)


🚢🌱 Eldrevet krydstogtskib i Arktis

Magelige opdagelsesrejsende kan nu opleve Arktis på verdens første, delvist eldrevne krydstogtskib, der udleder 20% mindre CO2 og kan sejle 18-20 dage uden opladning. (Reuters)


🤑 Slut med fossile investeringer i EU

Den Europæiske Investeringsbank, EIB, har udmeldt at den vil indstille samtlige investeringer i fossile brændstoffer inden udgangen af 2020 for at afstemme sin kommercielle strategi med EUs klimamål.


🌴🌳 Etiopien har plantet over 350 million træer….!? (næppe)

I en tilsyneladende ubegribelig verdensrekord er Etiopien lykkedes med at plante over 350 millioner træer på bare 12 timer! Mange megamedier har trykt historien, men ingen skriver hvordan Etiopien lykkedes med det, hvorfor der er grund til skepsis. Ikke desto mindre er det glædeligt, at der er så meget fokus på genplantning af skov. (New York Times)

 

Tak fordi du læste med!